Neden Glutensiz Beslenme?

02-09-2023 14:48
Glüten tahıl ürünlerinin neredeyse tamamında bulunan bir yapısal proteindir. Eklendiği malzemenin kıvamını artırır, esneklik kazandırır. Bağlayıcı özelliktedir. Bu özelliğinden dolayı gıda endüstrisinde oldukça sık kullanılır. Ayrıca diş macunu gibi kozmetik ürünler ve tutkal gibi yapıştırıcı ürünlerde de de glüten bulunur. 


Glütensiz beslenme, içinde glüten protein grubunu bulunduran tahıl ürünlerinin tüketimini tamamen kesen bir beslenme tarzıdır. Glüten başta buğday, çavdar, yulaf ve arpa gibi tahıllarda bulunur ve hamura sertlik ile beraber esneklik katar. 


Glütensiz beslenme çölyak hastalığı olan kişiler için hayati önem taşır. Çölyak hastası kişilerin bağışıklık sistemi glüten protein grubunu zararlı bir madde olarak algılar. Çölyak hastalığı olan kişiler glütenli ürünleri tükettiklerinde, özellikle bağırsaklarında ciddi sorunlar oluşur ve bu iltihaplanma ile beraber karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kansızlık, kilo kaybı hatta kemik erimesi gibi ciddi belirtiler yaşayabilirler.
İnsanların glütensiz beslenmeyi tercih etmelerinin bir diğer bir sebebi ise glüten duyarlılığı veya glüten intoleransıdır. Böyle durumlarda kişiler glüten tükettiklerinde çölyak hastalığına benzer belirtiler gösterseler de bağırsaklarında hasar oluşmaz. 

Glütensiz beslenmenin sağlık sorunu yaşamayan kişiler için de faydaları olduğu ileri sürülmektedir. Bazı araştırmalar açıkça gösterir ki; glütensiz beslenmeyi hayatlarına yerleştirmiş kişilerin sindirim sistemi sağlığı zamanla iyileşebilir. Alerji riski azalır. Kolesterol seviyeleri düşer. Ayrıca glütensiz beslenmenin kilo vermeye yardımcı olduğunu kesin bir bilgidir.

Sonuç olarak glütensiz beslenme sadece çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı-intoleransı olan kişiler için değil, tüm insanlık için faydalı bir beslenme şeklidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.